Ag-Au-pédia – fogalmak és kifejezések


A szószedetet folyamatosan szerkesztjük.

Minden észrevételt szívesen fogadunk a kapcsolat-űrlapon keresztül.

 

Aranyalma

Aranyalma

Alpakka
(Újezüst)
Ezüstösen csillogó, de az ezüstnél sokkal de sokkal olcsóbb fémötvözet, melyet (sok más opció mellett) főleg nikkel, réz és cink elegyítésével készítenek

Aranyalma
1. Mesebeli tárgy. Általában egy csodálatos fán terem és csodálatos tulajdonsága és még csodálatosabb jelentősége van a mese folyamán. Lásd például Árgyélus királyfi meséjét.
2. Más mesékben a nagyon-nagyon szép almapéldányt nevezik aranyalmának, és még ehető is.
3. Egyes nyelvekben a narancsot hívják arany almának.

Aranyapám
Lásd: aranyom

Aranyat lép
Mesebeli jelenség. A szegény leányra oly módon mosolygott reája a szerencse, hogy ha leveszi a cipellőcskéjét és meztélláb halad a selymes fövenyen, talpa aranyrögöket vagy más, magas aranytartalmú idomokat hagy maga után.

Aranyat ér
Szólás, elterjedt kifejezés. Ha valami rendkívül sokat ér, többször egymás után is az a benyomásunk, hogy felbecsülhetetlen segítséget jelent, akkor illetjük ezzel a szófordulattal. “Aranyat ér ez a gyerek. Mindig lemegy fejfájáscsillapítóért, ha kérem.”

Aranyár
Szólás. Ha valaminek rendkívül magas az ára, és emiatt a hétköznapi ember számára elérhetetlen, a fenti kifejezést szokta használni, mintegy jelezve, hogy milyen ritka kincsnek tartjuk azt a valamit.
“A szarvasgomba, a sáfrány és a kaviár is évszázadok óta aranyáron van.”

Aranyborjú

Aranyborjú

Aranyborjú
Bibliai tárgy. Amíg Mózes odafent járt az Úrnál, hogy törvényeket kapjon, a türelmetlen nép minden addigi szép emlékét elfelejtette és bálványokat kezdett imádani. Ezek közül a leghíresebb az aranyborjú, ami igazából egy szobor és tényleg aranyból öntötték. Hogy mekkora lehetett valójában, annak nincsen igazi jelentősége, a lényeg az Egy Istentől való elfordulás.

Aranybulla
Történelmi fogalom, azt jelenti, hogy “aranypecsét”. Amikor II. András királyunkat megszorongatták, ígéreteit egy iratban rögzítették, és ezzel az arany pecséttel hitelesítették.

Aranycsapat
A híres és megismételhetetlen magyar futballválogatott beceneve volt ez. Bár a legfontosabb aranyat végül nem szerezte meg, elképesztő teljesítménye mind a mai napig példa a labdarúgás világában.

Aranycikesz
aranycikesz_02A nevezetes Harry Potter sorozat egyik fontos tárgya. A könyv varázsvilágában ismert kvidics nevű játék legfontosabb eszköze. Nem más, mint egy repülő labda, amit el kell kapni a győzelemhez. A labda és a szárnya színaranyból van és varázslat teszi lehetővé, hogy mégis repülni tudjon. Ha egy ekkora gömb tényleg színaranyból lenne, körülbelül 485 g lenne a tömege… Az majdnem fél kiló.

Aranydurbincs
Ehető tengeri halfajta. A nevét a szemei közt húzódó arany színű sávról kapta. Tenyésztik is.

Aranyeső
aranyesoSzép növény. A virágai aranyszínűek, a termete sudár, kora tavasszal gyönyörködteti az emberek és az állatok szemét. Sajnos minden része, de különösen a termése (magja) nagyon-nagyon mérgező. Jó sok énekben, könyvben szerepel és szívesen visszük be a házba is, hogy feldobja a szürke téli napok után a kedvünket.

Aranyélet
Ihaj és csuhaj. Hát, ez pont az az eset, amikor valakinek semmi, de semmi gondja sincs. Akkor olyan az élete, hogy csak a legnemesebb fémmel tudja jelezni, mennyire nagyszerű. Van kaja, pia, zsozsó, lakás, van társ, nincs unalom, stb.

Aranyér
Betegség. A szabad enciklopédia szerint “…egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található”. Ha ez az érköteg megnyúlik és az izmok útjába kerül, rettenetesen tud fájni.

Aranyfog
Rossz, kihúzott fogak pótlására rég óta és nagyon sokáig aranyból (vagy aranyötvözetekből) készült, fog alakú tárgyakat használtak. Sok helyen még ma is státuszszimbólum az aranyfog, azaz akkor is beültetteti magának a páciens, ha egyébként semmi baja a fogának.

Aranyfüst
Nagyon vékonyra nyújtott aranylemez, vagy az annak felhasználásával készült díszítés, festés. A lemez akár egy ezredmilliméternél is vékonyabb lehet. Íme egy gyönyörű példa…

Aranygaluska
aranygaluskaRENDKÍVÜL FINOM, aranyszínűre sütött keltészta. Nem elég, hogy a galuskára szaggatott sütemény maga is pompás sárga színben pompázik, ráadásnak még a szintén sárgás-aranyos vaníliaöntettel is tálalják.

Arany galleon
A nevezetes Harry Potter sorozat egyik fontos tárgya, egy fizetőeszköz. A könyv varázsvilágában ez a legnagyobb értékű pénzérme, aranyból van.

Aranygól
Olyan gól, ami attól függetlenül eldönti egy mérkőzés sorsát, hogy mennyi van még hátra a játékidőből. Attól a perctől kezdve, hogy a csapatok elkezdenek az “aranygólért” játszani, az nyeri az összecsapást, aki az első gólt lövi.

Aranyhaj
A szőke hajszín egy árnyalatát szokás aranyhajnak nevezni. Sok mesében is az arnyhajú lány vagy aranyhajú gyermek a főszereplő.

Aranyhal
Mesék híres szereplője. 1 – 3 kívánságot teljesít, de nagyon óvatosnak kell lenni, amikor kívánunk, mert mindent szó szerint vesz. Népmesék és Puskin is többször feldolgozták. A történetet, nem a halat. Állítólag nem is olyan butuska mint azt elsőre gondonánk.

Arany János
XIX. századi magyar költő, író, műfordító. Egyike legnépszerűbb és legismertebb íróinknak.

Aranykezű
Olyan emberre mondjuk, aki nagyon ügyes. Bármihez is nyúl, valami szépet, hasznosat hoz létre.

Aranykor
Valaminek a legszebb időszaka, amelyben annak a valaminek még — többé-kevésbé tisztán — a lényege érvényesül .

Aranykorona
1. Pénzérme, amely kicsit több, mint 3 gramm aranyat tartalmaz
2. A termőföld minősítésére szolgáló értékszám. Egy adott méretű földdarab hasznosságát jelzi egy megegyezés szerinti számítási módszert (“földértékelést”) alkalmazva. A számítás legfontosabb paramétereit a földdarab természetes tulajdonságai adják, úgy mint: éghajlat, domborzati viszonyok, vízviszonyok.

Aranyköpés
Kisgyerekek sajátos, többnyire vicces verbális megnyílvánulásai.

Aranylabda
A France Futball című sportújság adja ezt az arannyal borított díjat minden évben az általuk legjobbnak tartott, Európában játszó labdarúgónak.

Aranylábú
Melléknévként használjuk ezt a szót azokra, akik különösen jól fociznak.

Aranylövés
Végzetes adag kábítószer

Aranymálinkó
A sárgarigó nevű madarunk régies neve.

Aranymetszés
Eredetileg matematikai szakkifejezés, egy — a természetben sűrűn előforduló — arányosságot nevezik így. Az alapötlet az, hogyha van két hosszúságunk (a és b), akkor aranymetszést tapasztalhatunk, ha a két hosszúság megfelel a következő szabálynak:

a > b (a nagyobb mint b)

(a + b) / a = a / b

Ez pedig kábé 1,618

Arany mezők, ezüst folyók
Idézet a Bánk bán című opera legismertebb áriájából, melynek neve “Bánk áriája”. Érdemes meghallgatni.

Aranymúzeum
Zelnik László vállalkozó és pénzember elhalt kísérlete arra, hogy Pesten (az Andrássy úton) legyen egy csak aranytárgyakat kiállító múzeum.

Aranyom
(Aranyoskám, Aranyapám, stb.)
Kedveskedő kifejezés. A kifejezés használója virtuálisan összemossa a világ legismertebb és legvágyottabb anyagát egy számára fontos, jó érzéseket okozó lénnyel. A végeredményt kimondja.

Aranyos
Olyan emberre (lényre, tárgyra) mondják ezt a szót, amelyik (ami) teljesen önzetlenül kelt jó érzéseket a kifejezés kimondójában. Aki aranyos, általában kicsi, fiatal, ártatlan, szépecske.

Aranyoskám
Lásd: aranyom

Aranypók
Magyar divatcég

Aranysakál
Kutyaféle állat. Magyarországon őshonos. Kicsit a rókára hasonlít, de a kutyára nagyon hasonlít.

Aranyszabály
Olyan szabály, amit nem kötelező betartani, de ha mégis betartod, nagyon nagy hasznodra lesz.

Aranyszívű
Az az ember aranyszívű, aki mindig szívesen ad, mindig mélyen szeret, általában pozitívan áll hozzá a világhoz és szívesen szerez örömet embertársainak.

Bimetallizmus
Kétfémes pénzrendszer. Általában az arany és az ezüst ez a két fém, de elméletileg más is lehetne. A lényege, hogy a pénzérmék a bennük található fém aktuális értékével bírnak és az egyik a másiknak váltópénze. Több történelmi példa is van rá.

Brakteáta
(Bracteata)
Lemezpénz. Olyan pénzérme, amelynek csak az egyik oldalán van érmekép. Elsősorban ókori, középkori leletekből ismerjük, de persze van modern megfelelője is.

Brilliant uncirculated
Rövidítése BU
Azoknak az érméknek a minőségét jelzik ezzel a kifejezéssel, amelyek forgalomba nem kerültek, felületük ép, de mégsem tökéletesek, mint a “verdefényes” érmék. (Lásd még: verdefényes, minősítő skálák, stb.)

BritanniumBritannium
(Britannia metal)
Ezüstös színű fémötvözet. Ón (92%), antimon (6%) és réz (2%) ötvözete. Könnyen megmunkálható, viszonylag olcsó fém, amit régebben főleg edények készítésére használtak. Manapság modellfémként fut be karriert.

Bullion
Befektetési érme. A gyártó szándéka szerint az ilyen érmék értékét kizárólag a bennük található nemesfém mennyisége adja. Mivel a piaci verseny rákényszeríti a pénzverdéket, hogy a befektetési érmék kinézete változatos és jó minőségű legyen, érmegyűjtők is palettájukra vették a bullion érméket.

Doré rúd (vagy doré tömb)
Az aranybánya végterméke. A kibányászott és durván feldolgozott aranyat körülbelül 20 kg-os, 80%-os tisztaságú tömbökbe (doré tömbökbe) öntik, majd az aranyfinomítóba szállítják, ahol akár 99999 százezrelékes finomságúra is képesek finomítani. A doré rúd fennmaradó 20%-a az esetek nagy részében ezüst. Néha az égből is potyog.

Dublon
A dublont 1537 és 1849 között verték. Híres spanyol pénzérme volt, majdnem 7 gramm a tömege és 22 karátos aranyból készült. Az idők folyamán számos egyéb népszerű aranypénz – például a Lajos-arany – méltó elődjévé vált. Ahogy a neve is mutatja, a korabeli spanyol fizetőeszköz, az escudo, kétszeresét érte. Készült kétszeres és négyszeres dublon is, melyek értelemszerűen 4 és 8 escudo-t értek.

Elektrum
Az első, ember által is használt arany-ezüst ötvözet. A természetben megtalálható, ezért az arany első — ókori — felhasználói körében igen ismert ásvány. Az első pénzérméket is még elektrumból öntötték.

Ezüst kódex
“Codex Argenteum”. A négy evangélium gót nyelvre való fordítását tartalmazza a 6. százdaból. Nevét a kézzel írt betűk színéről kapta.

Ezüst sarló
A nevezetes Harry Potter sorozat egyik fontos tárgya, egy fizetőeszköz. A könyv varázsvilágában ez a második legnagyobb értékű pénzérme, ezüstből van.

Fehérarany
Amikor aranyat szürkés vagy fehér fémekkel ötvözünk, fehéraranyat kapunk.

Fekete arany
A kőolajat szokás fekete aranynak nevezni,  mert jó sok pénzt hoz annak, akinek sok van belőle.

Forgalmi érme
Olyan pénzérme, amit fizetésre használunk, tehát forgalomba kerül. Reprezentációs, gyűjtői vagy archíválási célból szokás félrerakni olyan pénzérmeket, amelyek eredetileg a forgalomba szántak, de inkább megóvják őket, hogy szépek maradjanak.
Vannak olyan pénzérmék is, melyeknek van jelölt értékük (névérték), de a hétköznapi életben nem lehet velük fizetni. A törvény értelmében ezeket a Nemzeti Bank vagy a kibocsájtó Magyar Pénzverő vásárolja vissza.

Good delivery
A “good delivery” egy olyan szabályrendszer, amit a Londoni Befektetési-aranykereskedők Szövetsége használ az általuk forgalmazott arany és ezüsttermékek minőségének meghatározására. A szabályrendszer — többek között — rendelkezik a termékek méretéről, tömegéről, finomságáról és az alkalmazandó jelölésekről.

Gyűjtői érme
Olyan pénzérme, amit nem a készpénforgalomnak szántak. Világszerte gyűjtők vásárolják ezeket a nagyon alacsony példányszámban vert érméket. A forgalmi érmék minden lényeges tulajdonságával rendelkeznek, de vásárolni nem lehet velük. Bankokban vagy a kibocsájtónál válthatók be.

Karát
1. nemesfémek tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység, amely egy huszonnégy részre osztott skála segítségével jelzi a fém tisztaságát.
A huszonnégy karátos arany a színtiszta arany, az ennél kevésbé tiszta keverékeket egyenesen arányosan kevesebb karátértékkel kell jelölni.
Az ékszerészek még ma is használják, de egyre inkább terjed az egyszerűbb és rugalmasabb százalékos jelölés az arany tisztaságára.

Így kell karát segítségével a százalékos értéket kiszámítani:
100 : (24 : <karát érték>)  = <százalék érték>

Így kell a százalékban mért tisztaságot karátra váltani:
(24 * <százalék érték>) : 100 = <karát érték>

2. drágakövek tömegének mérésére szolgáló mértékegység. Ebben az esetben 1 karát 0.2 gramm tömegnek felel meg.

Királyvíz
Kémiai kifejezés.

LBMA
London Bullion Market Association. Londoni Befektetési-aranykereskedők Szövetsége.

Lunar sorozat
A kínai horoszkóp állatait bemutató pénzsorozat. A “lunar animals” népszerű téma gyűjtői érmék motívumai számára. Szinte minden nagyobb érmekibocsájtó pénzverde forgalmaz kínai horoszkópos sorozatot.

Magyar Pénzverő
A Magyar Nemzeti Bank pénzkibocsájtó intézete. Magyarországon egyedül a Pénzverő verhet pénzérmét vagy nyomtathat bankjegyet.

Mennica Polska
A lengyel pénzverde. Európa egyik legnagyobb, legmodernebb, leginnovatívabb pénzverdéje

Nemesfém
A szobahőmérsékleten nem oxidálódó (rozsdásodó) fémeket nevezzük nemesfémeknek. Mivel igen ritkák a természetben, általában drágábbak, mint a többi fém. Természetesen az arany és az ezüst is nemesfém.

Ötvözet
A Wikipédiánál jobban ki mondhatná el: “Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém.”

Piros arany
Paprika ízű, krémes állagú, élelmiszeripari készítmény. Deklarált célja, hogy leveseket, szendvicseket, egyéb sós élelmiszereket paprikaízűvé (és csípőssé) tegye. Mind szakértők, mind pedig az egyszerű felhasználók vitatkoznak hatékonyságán.

Proof (tükörfényes veret)
Ha az érmének van tükörfényes felülete, akkor az érme is tükörfényes. Az ilyen felületet a verőtő különleges polírozásával tudják előállítani. A tükörfényes veretek a legjobb minőségűnek számítanak. Általában a tükörfényes veret háttere az, ami tükröződik és a téma matt.
Lásd még: Reverse proof

RAM
Royal Australian Mint. Ausztrál Királyi Pénzverde.

RCM
Royal Canadian Mint. Kanadai Királyi Pénzverde.

Reverse Proof
Lásd még: proof.
A reverse proof érme esetén nem a háttér, hanem a téma az, ami tükörfényes ellentétben a proof érmékkel.

Réz knút
A nevezetes Harry Potter sorozat egyik fontos tárgya, egy fizetőeszköz. A könyv varázsvilágában ez a harmadik és egyben a legalacsonyabb értékű pénzérme, vörösrézből van.

Sárarany
A természetben talált arany régies elnevezése. Mivel az egyszerű ember az aranyat szinte mindig folyóvízben vagy amellett találhatta, a “sár” szó a lelőhelyre és nem a lelet állagára utal.

Sterling ezüst
A legismertebb és a pénzverésben, ékszerészetben legtöbbet használt ötvözet neve. 0,925 ezrelék ezüst és 0,75 ezrelék réz (vagy néha más fém) alkotja. Jóval ellenállóbb a mindenapi használattal járó kopásnak, mint a színezüst.

Termésarany
Az arany egyik ásványa.

Törtarany
Amióta az emberiség ismeri az aranyat, kényes a tisztaságára. Már a középkorban is “összetörtek” minden olyan aranytárgyat, amiről nem lehetett biztosan tudni, melyik fémből mennyi van benne. Valószínűleg innen ered a törtarany kifejezés, amit mind a mai napig hasonló értelemben használunk. Törtarany esetében csak a benne feltételezhetőleg megtalálható arany mennyiségéért jár pénz, de még csak nem is a teljes összeg. A vásárló felkészültségétől és az arany pillanatnyi árától függően 20-80%-át fizetik ki az anyagért.

Trial of the Pyx
Aranypénz ellenőrzési ceremónia az Egyesült Királyságban. Az Angol Királyi Pénzverde felelős vezetője már a 12. század óta köteles évente egyszer bebizonyítani a királyi ellenőrök előtt, hogy a verdében készült pénz a követelményeknek megfelel.

Trimetallizmus
Lásd még: bimetallizmus
Háromfémes pénzrendszer. Általában az arany és az ezüst és a réz ez a háro fém, de elméletileg más is lehetne. A lényege, hogy a pénzérmék a bennük található fém aktuális értékével bírnak és az egyik a másiknak váltópénze. Több történelmi példa is van rá.

Troy-i uncia
Különleges mértékegység, amit a hagyományok szerint csak a nemefémek mérésekor használnak. Egy troy-i uncia (ejtsd: troji unszia) 31,1 gramm. A mértékegység valószínűleg a Troyes nevű franica városról kapta nevét, ahol a középkorban franciák és angolok által egyaránt látogatott piac működött.

Tükörfényes veret
Lásd ‘Proof’

Újezüst
Lásd: Alpakka