Aranyeső Szibériában


Míg Magyarországon még várni kell, hogy végre virágozzon az aranyeső, Szibériában igazi arany eső hullott az égből.

2018. március 15-én reggel, egy Jakutszkból Krasznojarszkba tartó repülőgép rakteréből 3,4 tonna nyersarany tömb, úgy nevezett doré tömb, hullott ki, adta hírül több orosz és külföldi hírszolgáltató. Az első hírek szerint a gép fedélzetén a rosszul rögzített rakomány már felszállás közben elmozdult, majd kitolta az ajtót, és kipotyogott a -24 fokba, a hóba, a fagyott sárba.


Mindennek ellentmondani látszanak azok a híresztelések, melyek a nemesfém tulajdonosától származnak: 9 tonna arany, valamint ezüst, platina és gyémántok is voltak a fedélzeten, mintegy 360 millió amerikai dollár értékben.

Aranyeső Szibériában 2018

Aranyeső Szibériában 2018

A rendőrség azonnal lezárta a környéket, és a repülőtér bevethető munkatársait egytől egyig a kifutópályára zavarták, hogy keressék meg a rudakat. Estére hivatalos bejelentést tettek, hogy az összes aranyat (172 tömböt) megtalálták. A környék lakói azonban ezt nem hiszik el. Egyre több ember jelenik meg a repülőtéren és keresi, keresi a kincseket. Szibériában kitört az aranyláz.

Aranyláz Szibériában - 2018

Aranyláz Szibériában – 2018

Egy doré rúd legfeljebb 80%-a arany. A többi általában ezüst, de lehet réz vagy más fém is.

 

Doré. 80% arany, 20% ezüst

Doré. 80% arany, 20% ezüst

3400 * 0,8 = 2720

2720 kg arany ma Magyarország teljes aranytartalékánál alig kevesebb…

Az arany a Kupol bányából származik, amelyet jelenleg a Kinross Gold nevű kanadai vállalat üzemeltet. Amint a képen is látszik, a bánya a semmi kellős közepén van.

Források: