Bluetooth király ezüst Thor-kalapácsa


A németországi Rügenben meglehetősen sűrűn találni viking régészeti leleteket. Az év elején azonban minden eddiginél nagyobb fogás került a hálóba.

Bluetooth király ezüstje

Bluetooth király ezüstje

DR Nyheder adta hírül, hogy 2018 januárjában két szerencsés* amatőr régész (René Schön és Luca Malaschnitschenko, 13) fémkeresőzés közben egy fémdarabot talált. Eleinte azt gondolták, alumínium korong csupán, de miután letisztították, rádöbbentek, hogy ezüst az. Azonnal kihívták a régészeti hatóság munkatársait, akik ahogy megérkeztek, arra kérték a felfedezőket, hogy a terület teljes feltárásáig ne mondják el senkinek, mit találtak.

A rákövetkező három hónapban a régészek 400 m2-nyi területet vizsgáltak meg és nagy kincset, nyakláncokat, gyöngyöket, brossokat, ezüstből készült Thor-kalapácsokat, gyűrűket valamint hatszáz érmét tártak fel. Az érmék közül több mint száz Kékfogú Harald dán király (958 – 986) idejéből származik. Mint a mi Szent Istvánunk ő is keresztény hitre térítette népét. A világszerte ismert bluetooth technológiát is őróla nevezték el, mivel skandináv mérnökök feljlesztették ki ezt a rövid távolságokra hatékony adatátviteli módszert.

Bluetooth király ezüstje

Bluetooth király ezüstje

A legrégebbi érme, egy damaszkuszi dirham, 714-ből való, a legújabb, egy penny, 983-ból.

Michael Schirren helyi régész A dán DR Nyhedernek elmondta: az érméket valószínűleg akkor rejtették el, amikor Kékfog király éppen lázadó fia elől bújkált a szigeten a 980-as évek közepén. Korábban viking aranyat is találtak a környéken. Ez a Balti-tengeri régió legnagyobb viking kori felfedezése mindezidáig.

És hogy hogy nézett ki Kékfog király ezüst Thor-kalapácsa? Az alábbi képen a nagy karkötő jobb oldalán látható, az a kis kalapács alakú izé, ami valójában egy ékszer lehetett, na, az az. Elég nagy valószínűséggel állítható, hogy ezt a kalapácsot elbírta a király.

Bluetooth király ezüstje

Bluetooth király ezüstje

Források

*Németországban szabad fémkeresőzni, Magyarországon nem.
Bluetooth király ezüstje

Bluetooth király ezüstje