Galleon, sarló, knút – érmék Harry Potter varázsvilágában


Egy halom arany és ezüst volt Harry Potter bankszéfjében. Hogy pontosan mennyi, sosem derül ki sem a könyvből, sem a filmekből, sőt ezt a titkot maga Rowling sem árulta el. Utalásokat ugyan többször is tett (épp elég ahhoz, hogy Harry jól eléldegéljen felnőtt kora kezdetéig), de lássuk be, az érmék pontos mérete nagyon hiányzik ahhoz, hogy legalább közelítőleg meg tudjuk becsülni, mekkora összegről is van szó. Galleon, sarló, knút – hogy is van ez az egész?

Mekkora vagyona volt Harry Potternek?

Mekkora vagyona volt Harry Potternek?

2012. március 12-én, egy interjú során az írónő legalább annyit elmondott, hogy az arany galleon darabja majdnem pontosan öt angol fontot ér. Az alábbi számítások ezt az információt veszik alapul, valamint feltételezik, hogy a varázsvilágban minden pénzérme ötvözetlen vagy legalábbis minimális mennyiségben tartalmaz más fémet.

Kis utánajárással kideríthető, hány gramm aranyat, ezüstöt és rezet lehetett volna vásárolni 2001. márciusában öt fontból. Ennél több adatra nincs is szükség ahhoz, hogy pontos képet kapjunk.

Mit tudunk tehát a varászvilág érméiről?

  • 1 arany galleon = 17 ezüst sarló
  • 1 ezüst sarló = 29 réz knút.
  • 1 arany galleon = 17 ezüst sarló = 493 réz knút.
  • J. K. Rowling 2001. március 12-én egy interjú során elmondta, hogy egy galleon mintegy öt angol fontot ér.
  • http://goldprice.org szerint 2001-ben egy gramm arany ára pont öt font körül mozgott.

Mekkora a súlya egy galleonnak, egy sarlónak, és egy knútnak?

Egy (1 db) arany galleonban tehát egy gramm (1 g) arany van. Mivel ez nagyon kicsi mennyiség, azt kell feltételeznünk, hogy a varázslók valamilyen eljárással mégiscsak megnövelték a galleon méretét. Vagy valamilyen bűbájt alkalmaztak vagy egyszerűen ezüsttel, rézzel keverték az aranyat.

Az ezüst sarló az arany galleon 1/17-ed része, tehát annyi ezüst van benne, amennyit 2001-ben 5/17-ed angol fontért lehetett kapni. Szintén a http://goldprice.org-on található meg az ezüstre vonatkozó 2001-es ár (egy uncia ezüst körülbelül négy angol fontba került akkor), amiből kiszámítható, hogy egy sarló három gramm (3 g) ezüstöt tartalmazott. Még ez a mennyiség is túl kicsi ahhoz, hogy normális méretű pénzérmét lehessen verni belőle, ezért megint feltételezhetjük, a varázslók varázslattal növelték meg a sarlókat.

Na, de hogyan is állunk a réz knúttal?
Mivel tudjuk, hogy a knút a galleon 1/493-ad része, el kell osztanunk a galleon ismert mugli árát (öt font) is 493-mal, és meg kell néznünk, hogy 2001-ben mennyi rezet kaptunk volna annyi pénzért. A válasz egy igen szép szám, ugyanis pontosan tíz gramm (10 g) rézről van szó. Így a knút éppen akkora lehetett, mint a mi kétszáz forintosunk, amelynek a tömege kilenc gramm.

Mennyit ér egy arany, egy ezüst és egy réz Harry Potter világában?

Nézzük meg a varázsvilág pénzeinek értékét mai áron.

1 knút, ami 10 g réz, ma körülbelül 10 Ft-ot érne. (1 db zsömle az olcsóbbjából)

1 sarló, ami 3 g ezüst, ma körülbelül 400 Ft-ot érne. (1 db szendvics valamelyik utcai árusnál)

1 galleon, ami 1 g arany, ma körülbelül 10000 Ft-ot érne. (Többfogásos vacsora 1 személyre egy drága étteremben.)

Források