Az aranylabda aranya – FIFA Ballon d’Or


A 2016. január 11-i átadógálán derült ki, hogy az újságírók és a válogatottak kapitányai szerint 2015-ben is Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa nyújtotta a legkiemelkedőbb futballteljesítményt.

Messi már ötödszörre vehette át az aranylabdát, amely nemcsak a legrangosabb elismerés, amit egy focista az éves munkájáért kaphat, de szemmel láthatóan igen súlyos tárgy is. A felvételeken is mindig két kézzel tartják, és a lehető leghamarabb lerakják egy szép asztalra vagy állványra. Bár a díjat elnyerő sztárok meglehetősen jó fizetést szoktak kapni, mégis érdekes lehet, hogy végül is mennyi arannyal lettek gazdagabbak? Van-e benne nemesfém egyáltalán? Hogyan készül?

Az aranylabdában kevés az arany

A  labdát formázó díj évtizedek óta ugyanúgy néz ki. Amióta először, 1956-ban, átadták az angol Stanley Matthewsnak, lényegében változatlan a formája. Az igazi futball-labda kinézetét utánzó 31cm x 23cm x 23cm méretű aranyszínű gömb alatt ezüstösen csillogó rögöt láthatunk. A gömböt rézlapokból készítik és arannyal futtatják be, a focipályát jelképező göröngy piritből van.

Amióta a France Futball először megrendelte a tárgyat, mindig ugyanaz az ékszerész-manufakúra, Párizs, Franciaország és talán egész Európa legrégebben működő ötvösműhelye készíti el. A Mellerio család négyszáz éve ismert Párizsban. Jelenleg tizenkét embert foglalkoztatnak, közülük minden évben hat dolgozik az aranylabdán.

Hogyan készül a rézlaszti?

A rézlapokat félgömb alakúra kalapálják, majd a két félgömböt összeforrasztják. A labda bőrdarabjaihoz hasonló osztásokat lassú, precíz munkával készítik el oly módon, hogy a megfelelő kis árkokat az anyagba vésik. A díj logóját (és néhány éve a FIFA jelét is) csak ezután gravírozzák az anyagba, majd az egészet arannyal vonják be. A győztes játékos, valamint a második és a harmadik helyezett neve egy-egy fényesre polírozott sárgarézlapra kerül. Ezekből a lapokból persze csak egyet erősítenek fel, közvetlenül a díjkiosztó ünnepség előtt, hogy ilyen módon se derüljön ki túl korán a sorrend. A piritből készült alap természetben talált ásványok tisztított, alig megdolgozott eredeti darabjai. Ez a része a díjnak minden évben biztosan másként néz ki.

Mennyibe kerül?

Természetesen sem az ékszerészek, sem a megrendelők nem árulnak el erről pontos információt. Amint a fentiekből kiderül, az alapanyag ára nem lehet több néhányszor tízezer forintnál, és mint annyiszor, az aranylabda esetében is a befektetett munka adja az igazi értéket.

Ballon d'Or aranylabda pirit rögön

Ballon d’Or aranylabda pirit rögön

 

Források