Középkori kincsre lelt a vízvezetékszerelő Hollandiában


Hollandiában nem hullik az arany az égből, ott keményen meg kell dolgozni érte.

Hoef an Haag-i érmelelet - sáros ezüst

Hoef an Haag-i érmelelet – sáros ezüst

Mázas edénykébe rejtett érmékre bukkant két holland munkás árokásás közben. A lucskos korsóból közel 500 darab 15. századi pénzérme került elő: 12 aranyból, 462 ezüstből készült. A lelet az Utrecht tartománybeli Vianenben található Hoef an Haag mellett bukkant elő.

A szerencséskezű munkások az Oasen nevű, közművesítéssel foglalkozó vállalkozásnak dolgoznak, derül ki az nltimes.nl internetes hírportál riportjából, melyet az  RTV Utrecht forgatásával egyidőben készítettek, 2018. 03. 01-én. A riporter, Janene Pieters így idézte a kőzműcég szóvivőjét: “Szó szerint pénzeső hullott belőle [az edényből]”.

Hoef an Haag-i érmelelet - ezüsteső

Hoef an Haag-i érmelelet – ezüsteső (fotó: NOS | MATTHIJS HOLTROP)

A cég azonnal értesítette a hatóságokat, amelyek nevében Peter de Boer régész vizsgálhatta meg először a helyszínt. Az első értékelések szerint az érmék többségét 1470 és 1480 között verték, ami egybeesik Mátyás királyunk uralkodásának legszebb éveivel. A pénzérméken, többek között, VI. Henrik (uralkodott: 1422 – 1461; 1470 – 1471), II. Pál pápa (uralkodott: 1464 – 1471), Burgundiai Dávid utrechti püspök (hivatalban: 1456 – 1496) képe látható.

Hoef an Haag-i érmelelet - 12 arany pénzek

Hoef an Haag-i érmelelet – 12 arany pénzek

Peter de Boer szerint, “…ha úgy vesszük, ez inkább egy történetekkel teli edény, a régészek nagy örömére”, akik így tanulmányozhatják a korabeli erőviszonyokat, a vallást és az érméken keresztül a kor szimbolikáját is. A környék fő települése Hagestein várában volt, melyet 1405-ben megostromoltak és elfoglaltak. Az erősség ostrom utáni sorsáról nagyon kevés információ maradt fent, ezt egészítheti ki a lelet, hiszen mondhatni, hogy akkoriban az érmék a verésére jogosultak névjegykártyájaként is funckionáltak.

Hoef an Haag-i érmelelet - a teljes lelet

Hoef an Haag-i érmelelet – a teljes lelet

A régészeti vizsgálatok után a kincseken a megtaláló (hivatalosan az Oasen) és az edénykét rejtő föld tulajdonosa osztoznak. Hollandiában ez a törvény.

Források