145 unciás (4,5 kg-os) rögöt talált egy aranymániás Ausztráliában


A minelab.com (fémdetektorokat gyártó cég) jelentette be elsőként, hogy Ausztráliában egy megrögzött fémkereső-aranykutató élete leletére talált. A férfi — kutatótársaival együtt — tíz éve minden hétvégén elutazott egy-egy ígéretesebb vidékre, abban a reményben, hogy talál valami nagyot. Néhány napja igen szép kapása volt: teniszlabda nagyságú aranyrögöt ásott ki a földből, ott ahol varázsbotja csipogott. Ám néhány nappal később (magyar idő szerint 2016. 08. 24-én este) valami visszahajtotta és újabb kutatásokra késztette.

És bejött neki!

24 cm-rel a föld alatt fémet jelzett a detektor. “Először azt hittem, hulladék” mesélte a férfi, aki szeretne inkognitóban maradni. “De aztán kiástam és megtisztítottam. Nem akartam hinni a szememnek! Életem legnagyobb kapása!”

A mintegy 4,5 kg tömegű nugget értéke 190 000 USD körülire becsülhető.

“Eleinte azt sem tudtam, mit csináljak vele. Lemostam, alumínium fóliába csomagoltam és a sütőbe raktam éjszakára. Hogyan ad el ilyesmit az ember?”

A nuggetet “Friday’s Joy”-nak (Pénteki Öröm) nevezte el. Már szervezik az aukciót, ahol valószínűleg sikerül igen magas áron értékesíteni.

Friday's Joy

Friday’s Joy

Források