Magyar arany dollár – kiválónak minősítve


Több szállal is kötődik hazánkhoz az a négy arany dollár, amelyek értékelését a napokban fejezte be a világ legnagyobb érmeminősítő intézete az NGC. A ritka vereteket gróf Wass Sámuel adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak az 1850-es évek végén.

Wass, Molitor és tsa arany dollár minősítve

Wass, Molitor és tsa arany dollár minősítve

Wass Sámuel Magyarországon született, a negyvennyolcas forradalom bukásáig klasszikus reformkori hazafi volt. 1849-től az amerikai államokban próbált szerencsét. A kaliforniai aranyláz ideje alatt aranybevizsgáló- és finomító üzemet nyitott San Francisco-ban Molitor Ágosttal és Fornet Kornéllal. Mivel Kalifornia állam nem volt képes a kitermelt sok nemesfémet feldolgozni, magáncégek is verhettek pénzt. A Wass, Molitor & Co. jelzésű arany dollárok megbízható, jellegzetes termékei voltak a kornak, és az idők folyamán a gazdagabb érmegyűjtők kedvelt célpontjaivá váltak. Ma akár 150 – 200 000 dollárt is érhet egy Wassék által vert, jó állapotú ötvendolláros érme.

A minősítést az NGC müncheni telephelyén végezték el a következő eredménnyel.

  • 1852-es “Large Head $5” uncirculated -nek minősítve
  • 1852-es “Wide Date, Large Head $10” NGC MS 63-nak minősítve
  • 1855-ös “$50” NGC MS 63-nak minősítve. Ez a ragyogó érme a második legmagasabb minősítést kapta a saját fajtájából az NGC praxisában.
  • Az 1855-ös “$20” érme 1966-ban (vagy korábban) elveszett
Wass, Molitor és tsa arany dollár

Wass, Molitor és tsa arany dollár

Az NGC cikkéből kiderül, hogy Dr. Tóth Csaba, a Nemzeti Múzeum kurátora a következőket mondta az esemény kapcsán: Ez volt az első alkalom a múzeum kétszáz éves fennállása óta, hogy a gyűjteményéből származó érmét minősíttetett. Így hozzuk napfényre a közkincset. Remélhetőleg egyre többen döbbenek majd rá, hány ritka érme vár arra a múzeumok raktáraiban, hogy a látogatók felfedezzék őket. Reméljük, hogy ez a gyümölcsözőnek indult kapcsolat az NGC-vel további érmék bevizsgálásával folytatódik.

Az 1855-ös Wass, Molitor & Co. 50 dolláros érme 2,41 uncia aranyat tartalmaz.

Források: