Aranylabirintus az üveglapon – újfajta érintőképernyő


2016. január 8-án hozta le a Gizmodo, hogy A Svájci Szövetségi Műszaki Egyetemen, Zürichben, olyan nyomtatott áramkörökből álló hálózatot fejlesztettek ki, amely komoly versenytársa lehet az érintőképernyőkben ma működő, hasonló megoldásoknak.

A háromdimenziós nyomtatási technikán alapuló módszerrel rendkívüli átlátszóságot és tökéletesebb vezetést tudtak elérni, mint eddig bármivel. A nyomtató tintája helyett különleges oldószerben feloldott, nanométer nagyságú aranydarabokat használnak. A technológiát Nanodripnek nevezték el, és a lényege, hogy a nyomtatás befejeztével az oldószer elpárolog a felületről, és csak a fém marad meg, ami nagyon jól vezeti az áramot. A végeredmény úgy néz ki, mintha egymást derékszögben keresztező aranyfalakat látnánk, melyek vastagsága 80 és 500 nanométer között váltakozik. Különösen fontos, hogy a falacskák magassága mindig négyszer magasabb, mint a szélessége, így biztosítva a megfelelő keresztmetszetet az elektronok áramlásához.

Az egyetem kutatói állítják, hogy az új rendszer az érintőképernyők két legfontosabb tulajdonságát is nagyban fel fogja javítani. A jobb áramvezető-képesség érzékenyebb készülékek kialakítását teszi majd lehetővé, a nagyobb átlátszóság pedig a képernyők képminőségét emeli.

Aranyfal az üveglapon

Aranyfal az üveglapon