A náci aranyvonat esete


Az arany és ezüst világában a 2015-ös év egyik legfelkavaróbb eseménysora köthető egy igazi, keményvonalas aranykincshez, ami talán nem is létezik. Két, magát sokáig megnevezni nem kívánó férfi robbantott a hírrel, mely szerint megtalálták a legendás náci aranyvonatot egy lengyelországi kisváros, Wroclaw vidékén.

A helyiek körében a második világháború óta él a legenda, hogy 1945-ben a szovjet Vörös Hadsereg erői elől menekülő német katonák több, páncélozott vagonokból álló vasúti szerelvényt rejtettek el a környék elhagyatott bányáinak járataiban. A szóbeszéd szerint a föld mélyét behálózó számtalan földalatti járat egyikébe vezették be a vonatokat, és a bejáratokat rájuk robbantották. Mint minden hárborús titok, ez is pénzzel, fegyverrel, átokkal terhes. A találgatások és a tétova kutatások titkos fejlesztésű harci eszközöket, mérgeket, aknákat és akár több száz tonnányi aranyat feltételeznek. A népek fantáziája beindult: néhány nappal az első híradások után már más rabolt kincsekről – drágakövekről, művészeti alkotásokról – is suttognak.

A cikk az események előrehaladtával folyamatosan frissül.
A legfrissebb hír ide kattintva érhető el.

Utolsó frissítés: 2016. augusztus 25.
Úgy néz ki, ez a vonat nem az a vonat…

Páncélozott vonat

Páncélozott vonat

Tények

 • Két férfi, Piotr Koper és Andreas Richter, 2015. augusztus 19-én bejelentette, hogy megtalált egy elrejtett náci vonatot, és hogy a lelet értékének a 10%-ára tart igényt, ahogy azt a lengyel törvények lehetővé teszik.
 • Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szerelvény Wałbrzych és Wroclaw között a 65-ös kilométerjel közelében lesz.
 • Wroclaw városát korábban Breslaunak hívták.
 • Wałbrzych városát korábban Waldenburgnak hívták.
 • A szóban forgó terület – Alsó-Szilézia – Németország része volt, amíg Sztálin parancsára Lengyelországhoz nem csatolták.
 • Georadar felvételek is készültek a vonatról, melyek szerint az mintegy 100 méter hosszú.

 

2015. 08. 13.

Két férfi hivatalos bejelentést tett a wałbrzych-i hatóságoknál, hogy egy vonatszerelvényt találtak a környéken, amelyről azt feltételezik, hogy a legendás náci aranyvonat. A sajtó ekkor még nem tud a bejelentésről.

Források

 

2015. 08. 19.

Lengyel sajtóban megjelent hírek szerint két férfi (egy német és egy lengyel) jelentkezett a hatóságoknál, hogy megtalálták a legendák ködébe vesző aranyvonatot. Állításuk szerint egy százötven méter hosszú páncélvonatról van szó, ötven méterrel a föld alatt, amelyen akár háromszáz tonna arany is lehet. A két kincsvadász igényt tart a lelet értékének tíz százalékát kitevő jutalomra, ami a lengyel törvények szerint jár nekik.

A felfedezés híre nem érte váratlanul a helyieket, hiszen a második világháború óta tartja magát a hiedelem, hogy a szovjet katonák elől menekülő németek a környéken rejtették el az összerabolt értéktárgyakat.

Wałbrzych polgármestere, Zbigniew Nowaczyk – bár szkeptikusnak vallotta magát az ügyben – sem zárta ki teljesen, hogy létezzen a szerelvény, amikor közölte, hogy a helyi hatóságok figyelemmel kísérik az eseményeket.

– A két férfi által meghatározott környéken még sosem folytak kutatások – mondta a polgármester – ezért bármi elképzelhető.

Az önkormányzat rendkívüli munkacsoportot hozott létre az eset kivizsgálására.

A BBC szerint két, meg nem nevezett, lengyel nyelvű hírportálon is azt írják, hogy a vonat lőtornyokkal és gépfegyverekkel van felszerelve.

Források

 

2015.08.27.

Wałbrzych városa már a hadsereg segítségét kéri, hogy a vonat lelőhelyeként megjelölt terepet minél hamarább fel tudják deríteni. A város vezetői is megtudták már, hogy a feltételezett vonat pontosan hol található, de az állam pénzügyi segítsége nélkül nem tudják elkezdeni a feltárási munkálatokat.

A második világháború alatt az úgy nevezett Riese projekt részeként földalatti ipartelep épült a környéken található Bagoly-hegy alatt. A telep építményeit alagútak kötötték össze, ezek egyikében lehet a vonat, amely valószínűleg főleg katonai felszerelést tartalmaz.

A kincsről egyre meredekebb találgatások látnak napvilágot. Elterjedőben van például az az ötlet, hogy az orosz cári pompa csúcsaként is emlegetett borostyánszoba bútorai és díszei is a vonaton lehetnek.

A lengyel kulturális miniszter helyettese, Piotr Zuchowski is óvva inti a botcsinálta kincskeresőket a kutatástól, és felszólítja őket, hogy adják fel terveiket, mert a vonat alá lehet aknázva. Hivatalos helyről még semmilyen megerősítés sem érkezett a lelettel kapcsolatban, de a minisztérium 28-ára sajtótájékoztatót szervez, amin minden bizonnyal több részlet is kiderül majd.

Még senki sem talált semmit, a jogi huzavona máris elkezdődött: illetékesek figyelmeztetnek, hogy a törvény nem biztos, hogy a megtalálóknak kedvez, hiszen minden, ami a föld alatt található automatikusan a lengyel állam tulajdona. A Zsidó Kongresszus is megszólalt az ügyben. Jelezték, hogy a feltételezett kincsek eredeti tulajdonosainak leszármazottai minden beazonosítható tárgyat vissza kell kapjanak.

Források

 

2015.08.28.

Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális minisztérium miniszterhelyettese az aranyvonat néven elhíresült régészeti leletről szóló sajtótájékoztatón kijelentette, hogy 99%-ig biztos abban, hogy a szerelvény létezik, bár azt nem tudhatja senki, mi van rajta valójában. Elmondta, hogy a vonat lelőhelyét egy öreg német katona a halálos ágyán árulta el a két bejelentőnek. Az öreg katona egyike volt annak a csapatnak, amelyik elrejtette a vonatot.

Beszámolt arról is, hogy georadar felvételek készültek a vagonokról, melyek jó száz méter hosszan sorakoznak egymás mögött. A miniszterhelyettes szerint értéktárgyak, műkincsek, de akár sohasem látott levéltári anyagok is lehetnek a vonaton, hiszen “ez egy felfegyverzett szerelvény, és azokban az időkben az ilyen járatoknak rendszerint rendkívül értékes volt szállítmányuk”. A miniszter azonban felszólította az amatőr kincskeresőket, hogy azonnal hagyjanak fel a kutatásokkal, mert akár robbanószerek is lehetnek a szerelvényen, ami a testi épségüket is veszélyeztetheti. Egyes becslések szerint akár fél évig is eltarthat, mire feltárják a kincseket, akármi is legyen az.

Szakértők szerint, ha lesz is arany a vonaton, inkább aranyfogakra lehet számítani, mint érmékre vagy rudakra.

Egyes találgatások szerint a vonat a Wałbrzychban található hercegi kastély alatt rejtőzik.

A wroclawi rádió szerint a szerelvény körülbelül 4.5 km-re van a várostól a Wałbrzych felé húzódó vonalon.

Források

 

2015. 08. 31.

Fémdetektorral felszerelkezett amatőr kincsvadászok lepik el Wroczlaw és Wałbrzych vidékét abban a reményben, hogy megtalálják a páncélvonatot vagy valami hasonlóan értékesre lelnek.

Wałbrzych

Wałbrzych, hercegi palota

A lengyel hatóságok mindent elkövetnek, hogy megtisztítsák tőlük a környékét. Rendőrök járőröznek Wałbrzych és Wroclaw között, hogy biztosítsák a törvényes eljárást a vonattal és szállítmányával kapcsolatban. Arra figyelmeztetik a wannabe Indiana Jonesokat, hogy a vonatot a nácik akár körül is aknázhatták, vagy vegyi fegyverek is lehetnek a vagonokban, ám ez őket persze egyáltalán nem érdekli.

A katonaság speciális földradarral vizsgálja a talajt, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi merre.

Alsó-Szilézia tartományi vezetője, Tomasz Smolarz, próbálja hűteni a kedélyeket: “egyelőre nincs komolyabb bizonyíték a vonat létezésére, mint eddig valaha is volt” – nyilatkozta, de hiába.

Az amatőrök a vasútvonalak környékén ásnak, veszélyeztetve ezzel magukat és sokszor akadályozva a közlekedést.

Tűz ütött ki a wałbrzychi erdőben, ahol a kincsvadászok táboroznak. A helyhatóság nagy területeket zárat le a környéken.

A helyiek javarészt a Sztálin által Ukrajnából ide telepített lengyelek, akik szintén csak legendákból ismerik a környék történelmét. Ez az egyik oka annak, hogy köreikben is inkább pletykák foglalják el az igazság helyét, hiszen még az öregeknek sincsenek pontos és biztos információik a régmúltról. Így terjedhetett el az az ötlet is, hogy nem is egy, de egyenesen három aranyvonat is létezik, amelyek közül most csak az egyiket találták meg.

Arany (vagyis pénz) azért máris csendül: a vonat híre olyan sok turistát vonz a környékre, hogy a nyár biztos siker lesz a szállodák és éttermek számára. Bögrék, hűtőmágnesek, aranyrúd alakú kulcstartók jelentek meg a boltokban, mind a várost és a vonatot ábrázolják együtt vagy külön. Nem is árt a kisebb fellendülés, mert a várost komoly munkanélküliség és a fiatalok elvándorlása sújtja.

Források

 

2015.09.04.

Elárulta nevét a vonatot felfedező két férfi. A lengyel TVP Info nevű televíziós csatorna Panorama című műsorában Piotr Koper és Andreas Richter interjút adott, melynek során kiderült, hogy még ők is csak találgatják azt, mi lehet a vonaton.

Piotr Koper és Andreas Richter

Piotr Koper és Andreas Richter

Azt is elmondták, hogy a szerelvényt nem egy alagútban találták meg, hanem el van ásva a földbe.

A náci aranyvonatról készült első radarkép

A náci aranyvonatról készült első radarkép

 

Kijelentették, hogy végig törvényesen jártak el és mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

A lengyel hadsereg egy tizenöt főből álló szakembergárdával kezdett neki a kutatásoknak a két férfi által megjelölt helyen, bár Tomasz Siemoniak védelmi miniszter türelemre intett: először a kutatás módszereit kell kidolgozni, és csak utána kezdődhet a feltárás.

Piotr Zuchowski kulturális miniszterhelyettes is inkább a lassabb de biztonságosabb munka mellett érvelt.

Egyre többen adnak hangot annak a véleménynek, hogy az egész felhajtás csak vaklárma. Utalnak a környék rossz gazdasági állapotára és feltételezik, hogy a turizmus fellendítése érdekében terjesztették el az aranyvonat meséjét.

Kételkedőkben sincs hiány. A lengyel központi bank elnökét, Marek Belkát újságírók kérdezték arról, hogy fel van-e készülve a bank a vonatból esetleg kiemelt több tonnányi arany tárolására, mire ő sommásan kijelentette, még futólag sem gondolkozott el a problémán, mert az egész vonatügyet hoaxnak tartja.

Források

 

2015.09.11.

Némi eredménye már van az aranyvonat utáni kutatásnak. Amatőr kincsvadászok két olyan rejtett vasúti alagutat is találtak a környéken, amit korábban még senki nem tárt fel. Mindkét alagút további építményekkel egészül ki, melyek a Riese-hegyi náci épületegyütteshez tartoznak. Szakértők szerint, ha lesz is valami értékelhető ezekben a járatokban, az főleg lőszer és építőanyag lesz, a legjobb esetben pedig korabeli iratok.

Krzysztof Szpakowski, a Riese Múzeum Társaság elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eddig feltárt szakaszok és építmények turisták által is látogathatók. Kijelentette, hogy felelőtlenség lenne biztosan állítani, hogy a járatokban aranyat vagy a borostyánszobát is meg lehetne találni, bár egyes történészek szerint a Riese-rendszer és a Ksiaz-hegy alagúttal van összekötve.

Források

 

2015.09.21.

Christel Focken hobbitörténész négy újabb alagútról számolt be honlapján. Állítása szerint akár háromszáz tonna arany is lehet az alagutakban elrejtve. Ő is bejelentette igényét a 10%-os megtalálói díjra.

A lengyel hatóságok részletekbe menő földradar vizsgálatokat készítenek elő a feltételezett lelőhelyen, ezért elkezdték a növényzet ritkítását.

Stanislaw Popiel, a varsói Haditechnikai Akadémia kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a páncélvonaton akár vegyi fegyverek is lehetnek, hiszen a náci Németországnak igen fejlett vegyipara volt, valamint hogy a Wałbrzychtól alig 60 km-re fekvő Dyhenfurthban állították elő a Tabunnak nevezett, harci célokra kifejlesztett erős idegmérget.

Források

 

2015.09.30.

Barbara Nowak-Obelinda, a lengyel műemlékvédelmi felügyelet regionális elnöke nyilatkozata szerint a vonatot feltérképező két férfi akár büntetést is kaphat, mert a földradar használata Lengyelországban engedélyhez kötött. A felügyelet szeretné elérni, hogy amatőrök ne veszélyeztessék a régészeti leleteket, ezért léptek a nyilvánosság elé ezzel a figyelmeztetéssel.

Források

 

2015.10.02.

A wałbrzychi városi tanács bejelentette, hogy a szakértői vizsgálatok megállapították, a feltételezett aranyvonat feltételezett megtalálási helyén nincsenek nukleáris, vegyi-, vagy robbanóanyagok. Egyelőre nem tudni, ki és hogyan folytatja a kutatást a vonat után.

Források

 

2015.10.11.

A lengyel hatóságok által megbízott munkások vájatokat fúrnak a földbe azon a helyen, ahol a földradar a vonatot jelezte. A vájatokba kamerákat engednek majd le, hogy pontosabb képet kaphassanak a leletről. A legújabb adatok már csak kilencven méter hosszú vonatról és kilenc méter mélységről szólnak.

Még mindig él az a feltételezés, hogy a nácik valamelyik titkos fegyvertervéhez kapcsolódó anyagok vannak a vonaton.

 

2015.10.20.

A turizmus változatlanul pörög Wałbrzychban, amióta elterjedtek az aranyvonatról szóló hírek.

Források

 

2015.11.05

Két, egymástól függetlenül dolgozó csapat próbálja megtalálni a vonat pontos helyét. Az egyik csoporthoz a két bejelentő, Piotr Koper és Andreas Richter is csatlakozhatott. A második gárda a krakkói Jagelló egyetem technikatudományi tanszékének szakértőiből áll.

Ha ezek az előzetes kutatások sikerrel járnak, 2016 tavaszán nekilátnak a feltárási munkálatoknak.

Források

 

2015.11.10.

Az esős időjárás miatt a tervezettnél egy nappal később – hétfő helyett kedden – kezdték meg a terep alaposabb kutatását az aranyvonatnál. Piotr Koper – az egyik bejelentő – elmondta, hogy a küszöbön álló, nem-invazív vizsgálatokhoz három csapadékmentes napra lesz szükségük, míg Arkadiusz Grudzień, Wałbrzych városának jegyzője jelezte, hogy a tényleges ásatásokat csak tavasszal tudják majd elkezdeni.

Források

 

2015.11.28.

Az előzetes vizsgálatok tovább folytatódnak. Piotr Koper egy lengyel nyelvű blogon bejelentette, hogy az eredményekről sajtókonferenciát fognak tartani, melynek időpontja még nem ismert.

Források

2015.12.15.

A korábbi ígéretek ellenére majdnem egy hónapig semmilyen új hír nem érkezett a kutatásokról, míg 15-én, kedden két egymást ütő bejelentés is napvilágot látott

A kincset kereső két csoport vezetői – az egyetem szakértői és az eredeti bejelentők – más eredményről számoltak be az első vizsgálatok befejeztével. Míg a hivatalos szakemberek Janusz Madej geoglógus vezetésével száz százalékos biztonsággal állítják, hogy a megjelölt helyen nincsen semmilyen vonat, Piotr Koper és Andreas Richter épp ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve. Azt állítják, hogy az ő módszereikkel biztosan ki tudták mutatni a keresett szerelvényt. Hajlandók akár saját pénzből is finanszírozni az ásatásokat, ha az állam végül nem járul hozzá erőfeszítéseikhez. Hogy biztosan meglegyen a szükséges összeg, gyűjtésbe kezdenek – jelentették ki. Lesz is elég idejük a pénz beszerzésére, mert a havazás és a hideg idő miatt tavaszig biztos nem kezdődhetnek meg a feltárási munkálatok.

Arkadiusz Grodzien, Wałbrzych önkormányzatának szóvivője elmondta, hogy még alaposan áttanulmányozzák a két csoport jelentéseit, mielőtt a végső döntést meghozzák a náci aranyvonat ügyében.

Források

A LEGFRISSEBB

2016.05.21.

2016. márciusának végén a helyi lakosok folyamatos tüntetésekkel és a két bejelentő pedig ismétlődő médiamegjelenésekkel próbálja nyomás alá helyezni a lengyel vasúttársaságot (PKP), hogy adjon engedélyt arra, hogy további vizsgálatokat és próbaásásokat végezhessenek a vonat után. Arról máig (három héttel később) nincsenek hírek, hogy az engedélyt végül megadták-e, és ha igen, hogy áll a kutatás.

Források

 • Daily Star
  http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/504114/nazi-gold-train-poland-mystery-treasure-hunters-find-railway-tunnel-tracks-permission
 • Express
  http://www.express.co.uk/news/world/656109/nazi-gold-train-digging-behin-this-month-Walbryzch

2016.08.25.

Nagy munkagépekkel tárták fel a feltételezett lelőhelyet, de nem találtak semmit. Piotr Koper és Andreas Richter arról nyilatkozott, hogy soha nem adják fel a szerelvény keresését, de igazi remény már kevés maradt a számukra.

Források