Kincset érő hiba az RCM aranyérméjén – egy termék két változatban


A Talisman Coins érmekereskedés nyomán a Coin World internetes portál adta hírül elsőként, hogy súlyos hibát találtak a Kanadai Királyi Pénzverde (RCM) egyik exclusive aranyérméjén. Az “ordító grizzlyt” ábrázoló, extra alacsony (250!) példányszámban vert gyűjtői érme 99999-es finomságú aranyból készült. Az 1 unciás, tükörfényes kivitelű érme egyes példányain olyan biztonsági jel részletei maradtak meg, melyeket csak az befektetési párján akartak elhelyezni. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a szépséges dollár egyes példányai tökéletes állapotban kerültek ki a verdéből. A portál szakértője szerint egyértelmű, hogy két verőtővel dolgozhatott az RCM, és a bizarr hiba okát is tudni vélik: a verőtöveket lézeres-digitális technológiával gyártották, ahol elképzelhető, hogy egy másik terv (jelen esetben a befektetési érme) részleteit bent felejtik.

A hír még annyira friss, hogy valószínűleg a vásárlók sem értesültek róla. Mindenesetre egy ilyen hiba az egekbe tudja szöktetni az érme árát.

Frissítés 2016. 03. 10-én:

A Kanadai Királyi Pénzverde elismerte a hibát és jelezte, hogy 55 darab hibás érme “szökött el”, és került forgalomba. Egyelőre egyetlen példány sem bukkant fel a másodlagos piacon, így azt sem lehet tudni, hogyan árazzák be a gyűjtők a rendkívül ritka érméket. (Coin World, coinworld.com)

A hibás grizzly

A hibás grizzly

A hibás Grizzly -- a Talisman Coins (talismancoins.com ) fényképe

A hibás Grizzly — a Talisman Coins (talismancoins.com ) fényképe