Gyémántbányászok találtak egy hajóroncsot, aranypénz volt benne


Ötszáz éves hajó roncsainak felfedezéséről számoltak be május közepén egy gyémántbányász cég, a Namdeb Rt. munkásai Namíbiában. A leletet 2008-ban találták a híres Csontvázparton, írja a foxnews.com. A felfedezést az tette lehetővé, hogy az óceánból egyszerűen kiszárítottak egy darabot. A parthoz közeli erős hullámok lehetetlenné tették, hogy a bányásztársaság zavartalanul folytassa a gyémántok kitermelését, ezért buldózerekkel hatalmas falat építettek, hogy elkerítsék a tenger egy részét. Mikor az így keletkezett mesterséges lagúnából kiszivattyúzták a vizet, felszínre került az évszázadok óta keresett hajó.

Dr. Dieter Noli, a Dél Afrikai Tengerrégészeti és Kutatóintézetének munkatársa  a helyszínen elmondta, nem volt igazán nagy meglepetés, hogy hajóroncsot találtak, hiszen a hullámos, nehezen hajózható vidéken számtalan korabeli hajó süllyedt el. A portugál tengerészek a Pokol Kapujának is nevezték a környéket. Dr. Dieter 1996 óta dolgozik együtt a bányásztársasággal és azóta készül egy ilyen nagyságrendű felfedezésre. “Hogy mire is számítottam? Egy spanyol kardra és egy zsák aranyra” — mondta a Fox News-nak.

A Jó Jézus. Arany a gyémánton.

A Jó Jézus. Arany a gyémánton.

A most megtalált hajó vitathatatlanul a legrégebbi azok közül, amelyeket az elmúlt évtizedekben feltártak a Csontvázparton. 1533-ban süllyedt el.

Dr. Nolinak nem kis erőfeszítésébe került meggyőzni a bányásztársaságot, hogy hagyják megvizsgálni a hajót. Csak két hetet kért, de két hét ebben az esetben rengeteg időnek számított, hiszen ennyivel több ideig kellett fenntartani a tengert leválasztó falat, amihez két hatalmas dózer, két hatalmas szivattyú és vagy egy tucat teherautó folyamatos munkája volt szükséges. De az első leletek, muskéták, ágyúmaradványok, pénzdarabok annyira ígéretesek voltak, hogy a végén mégis sikerült a részvénytársaság döntéshozóit is a feltárás mellé állítani.

A kutatás hatodik napján került elő a kincsesláda és Dr. Nolinak nem volt szüksége többé arra, hogy tudományos érvekkel győzködjön bárkit is. “Mi lehetne jobb bizonyíték, minthogy megmeríted a kalapodat egy halom középkori portugál és spanyol aranyérmében?” — mondta. “És voltak kardok is!”

A nemesfém összsúlya mintegy 11,5 kg-ra (25,5 fontra) rúg.

A hajó gyomrában 22 tonnányi réztömböt is találtak, és végül ez segített kitalálni azt is, melyik hajóról van szó. A “Jó Jézus” portugál felségjelű teherszállító volt, amely Indiába tartott. Elefántcsontot, ónt és aranyat szállított, amíg el nem tűnt. Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagy teher és a rossz idő együtt okozták a vesztét. Mikor a hajó süllyedni kezdett, a kincsesláda kicsusszanhatott a kapitány kabinjából, majd a roncs pont úgy süllyedt alá, hogy a ládát körbefogta és sokáig megvédte.

A nemzetközi jog és a szokások szerint a lelet az utolsó darabig Namíbia kormányát illeti.

Elefántcsont a Jó Jézusról.

Elefántcsont a Jó Jézusról.

Források

  • Fox News
    http://www.foxnews.com/science/2016/06/07/500-year-old-shipwreck-loaded-with-gold-found-in-namibian-desert.html
  • mining.com
    http://www.mining.com/long-lost-ship-found-in-namibian-desert-with-gold-aboard/
  • CNN (videókkal)
    http://edition.cnn.com/2016/05/10/travel/namibia-shipwreck-bom-jesus/