Legyen-e ezüstpáfrány New Zealand zászlajában? – kezdődik a népszavazás


FRISSÍTÉS:
Nem lesz ezüstpáfrány New Zealand zászlajában. 2016. március 23-án népszavazást tartottak a kérdésről és szavazatok száma alapján az a döntés született, hogy a régi zászlót tartják meg.

New Zealand lesz a világ első országa, ahol népszavazáson döntik el, hogyan nézzen ki az állami zászló. A kezdeményezés oka, hogy arrafelé sokan gondolják úgy, hogy a jelenlegi zászló túlságosan is hasonlít az ausztrál zászlóra.

A népszavazási procedúra hónapok óta tart. Szintén szavazással döntötték el, hogy a több mint tízezer pályamunka közül melyik terv keljen versenyre a hivatalos zászlóval, majd kiírták a népszavazást arról, hogy akkor tényleg kicseréljék-e lobogót. A voksolás ma kezdődik, a szavazatokat levélben küldheti el a közel öt millió jogosult állampolgár.

Az új zászló egyébként tetszetős. A bal oldalán New Zealand egyik fontos szimbóluma, az ezüstpáfrány látható, a jobb oldalon pedig a dél keresztje. Az új zászló színei emlékeztetnek a hagyományos zászlóéra.

A tervezett New Zealandi zászló

A tervezett New Zealandi zászló

 

A jelenlegi New Zealandi zászló

A jelenlegi New Zealandi zászló

 

Az ausztrál zászló

Az ausztrál zászló

 

New Zealand egyébként erős szépséges ezüstérmékben is. Náluk verik például ezt a gyűjtői érmét, amely görög mitológiai alakokat jelenít meg.