Ellopták az Aranysólymot, pedig jótékony célra szánták


A CNN közölte le 2016. június 1-én, hogy elloptak egy több mint 8 kg tömegű, 18 karátos aranyból készített aranysólymot formázó szobrot, melyet ráadásul 763 gyémánt és egy különleges smaragd is díszít. A szobor Európában kevésbé ismert, de az amerikai kontinensen köztudott, hogy miről híres az alkotás.

Tulajdonosa az a Ron Shore, aki az angol nyelven 2002 óta futó “A világ legnagyobb kincsvadászata” elnevezésű kampányt futtatja. A kampány keretében egy könyvet adott ki, amelyben egy sor megfejtésre váró fejtörő található. Shore azt állítja, hogy az összes feladvány helyes megfejtőjének, egymillió dollár készpénz lesz a jutalma. A könyv bevételét egy ismert, a mellrák ellen küzdő szervezetnek adja. A kampány ikonikus eleme a képen is látható sólyom, amit külön erre a célra készíttetett.

Sajnos az eladásokból elmúlt tíz évben csak töredéke jött be annak a pénznek, amit Ron Shore remélt, ezért úgy döntött, hogy a sólymot kínálja fel megvételre. 6,8 millió dollárban határozta meg az árát.

Május 30-án azonban, amikor éppen egy kampánygyűlésről tartott a parkolóban álló kocsija felé, két férfi elrabolta tőle a sólymot.

Ron Shore aranysólyma

Ron Shore aranysólyma

Források

  • Wikipédia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Eagle
  • CNN
    http://edition.cnn.com/2016/05/31/world/golden-eagle-stolen/index.html?eref=rss_latest
  • Youtube
    https://www.youtube.com/watch?v=21Re6yi7WFk