Kétezer éves aranyérmét talált egy kirándulgató nő Izraelben


A CNN számolt be először arról a hihetetlen szerencséről, ami egy izraeli természetjárót ért a minap. Amint a Tibériás-tó környékén, Kelet-Galileában barangolt, egy valódi, Traianus császár korabeli aranyérmét, (aurust) talált a földön, de pont egy olyat, aminek nincsen párja jelenleg a világon. Egyetlen hozzá hasonló létezik csupán a British Múzeumban, Londonban.

A lelet valószínűleg egy katona tulajdona lehetett. Augustus császár arcképe van az egyik oldalán, katonai jelképek a másikon. Az aranypénz egy ritka sorozat egyik eleme, amit Traianus veretett korábbi cézárok emlékére és dicsőségére, de elsősorban állam-restaurációs célból. Sok régi aranypénzt bevonatott és újakat készíttetett helyettük régi uralkodók képeivel, melyeknek a vágyott, és visszaállítani kívánt régi korokra kellett volna emlékeztetni a használóikat. (Coin World)

A kibucnyik, név szerint Laurie Rimon, a pénz megtalálása (és a gyönyörködés) után azonnal leadta azt az Izraeli Antikvitások Hatóságánál (Rashut haAtikot).”Nehezen váltam meg az érmétől”,  mondta Laurie, “hiszen igen ritka példány. De remélem, viszontlátom még egy múzeumban.”

Még Dr. Danny Syon, a hatóság érmeszakértője sem mert találgatni azzal kapcsolatban, hogyan került ez a szép darab pont oda, ahol megtalálták. Olyan címlet lehetett ez a saját korában, mint most egy ötvenezer forintos lenne, ha létezne ilyen.

Augustus császár a kétezer éves aranyérmén I.

Augustus császár a kétezer éves aranyérmén I.

 

Augustus császár a kétezer éves aranyérmén II.

Augustus császár a kétezer éves aranyérmén II.